Uzun Süreli Takip Sonunda Miyelom Hastalarında Çift Kök Hücre Transplantasyonun (Tandem) Tek Transplantasyona Göre Çok Daha Etkili Olduğu Görülmüştür
Yayιnlanma Tarihi: 23 Kasım 2010 17:52



Klinik bir deneyin uzun süreli takibi sonucunda multipl miyelom hastalarında, çift transplantasyon yapılmış olan hastaların tek transplantasyonlu hastalara göre çok daha uzun süre remisyonda kaldığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar, daha önceden yayınlanan çift transplantasyonu tek transplantasyonla karşılaştıran bir çalışmanın güncellenmesinden üretilmiştir.
Genel olarak multipl miyelom hastalari [yüksek dozlu melfalan sonrası] kök hücre transplantasyonuyla tedavi edilmektedir. Birçok çalışma, birinci transplantın yapılmasından birkaç ay sonra yapılan ikinci bir transplantın sağkalıma pozitif etkisi olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu sonuçların onayı için, daha uzun süreli takip çalışmaları gerekmektedir.
1992-1997 yılları arasında yapılan bu klinik deneye miyelom hastaları kaydedilmiştir ve ön sonuçlar 2001 yılında yayınlanmıştır. Yeni yayınlanan rapor, ortalama 13,6 yıl takip edilen hastaların güncellenen sonuçlarını içermektedir.
Bu klinik deneyde, çift otolog kök hücre transplantasyonu olması planlanan 90 hastanın (46‘sı yeni tanı konmuş, 44 ‘ü daha once tedavi olmuş) sonuçları değerlendirilmiştir.
90 hastanın 49´una ikinci transplantasyon (transaplantasyon yerine nakil de kullanılabilir.) yapılmıştır.
Birinci transplant için gerekli kök hücreler yüksek dozlu melfalan (Alkeran) öncesinde toplanıp, melfalan tedavisinden sonra hastaya geri verilmiştir.
İkinci transplantasyon için gereken kök hücreler genelde birinci transplantasyon için toplanan hücrelerle aynı anda toplandığı için ilikte kalan miyelom hücreleri toplanan kök hücrelere karışabilmektedir. İkinci transplantasyonun etkisini arttırmak için, kök hücreler birinci transplantasyondan sonra toplanmıştır.
İkinci transplantasyon için uygun bulunan hastalara busulfan ve siklosfamid (Endoksan) ile kondisyon tedavisi yapıldıktan sonra birinci transplant sonrasında toplanan kök hücreler ikinci transplantasyonda hastalara geri verilmiştir.
Bu klinik deneyler yapıldığı dönemde talidomid (thalomid), revlimid (lenalidomide) ve velcade (bortezomib) gibi yeni ilaclar henüz miyelom tedavisi için mevcut değildi.
Orijinal raporda ve güncellenen raporda, çift transplant olan hastalarda ortalama hayatta kalma süresi 84 ay olmuştur. Tek transplant olan hastalarda uzun süreli takip sonrasında, ortalama hayatta kalma süresi 49 ay yerine 44 ay olarak düzeltilmiştir.
Çalışma ilk yapıldığında; bulgular, tandem transplant olan hastaların tek transplant olan hastalara göre daha uzun hayatta kalma sürelerine ulaşacaklarını göstermiştir. Güncellenen rapor, iki grup arasındaki farkın ne kadar önemli ve kayda değer olduğunu kanıtlayarak, bir kere daha uzun süreli takibin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.
Çift (tandem) transplant olan hastalar ile tek transplant olan hastalar karşılaştırıldığında, 10 yıl hayatta kalım ve hastalıksız sağ kalım oranlarının çift transplant olan hastalarda belirgin birşekilde daha yüksek olduğu görülmüştür (hastalıksız sağ kalım %34´e karşı %18, 10 yıl hayatta kalım %18´e karşı %0,) Bu çalışmanın sonucunda ulaşılmış olan veriler daha önce yapılmış olan çalışmalarla da uyum göstermektedir.
Bu çalışmanın sonunda araştırmacılar, çift transplant yapılmış olan hastaların yüzde 12´sinin hala remisyonda olduğunu ve 130 ay (neredeyse 11 yıl) sonunda ise hala remisyonda olan hastaların hastalıklarının stabilize olduğunu ve nüks etme olasılığının daha düşük olduğunu belirtmişlerdir. Araştırmacılar, bu uzun remisyonun birinci transplant sonrasında toplanan kök hücrelerden ziyade, tadavinin agresifliğinden kaynaklandığını belirtmişlerdir.
Araştırmacılar, uzun süreli takip sonrasında, orijinal çalışma sonucunda ortaya çıkan ümit veren bulguların artık onaylandığı sonucuna varmışlardır. Buna ek olarak, uzun süreli takip sonunda, çift transplantın tek transplanta göre çok daha iyi sonuç verdiği kanıtlanmıştır.
Güncellenmiş verilerin değerlendirilmesi sonucunda, araştırmacılar, çalışmaya katılan hastaların seçim metodunun taraflı olabileceğini bildirmişlerdir. Hastalığı iyi prognoz gösteren hastaların daha yüksek bir olasılıkla ikinci bir transplant için seçilmiş olması olasılığı araştırmacılar tarafından bildirilmiştir. İkinci naklin gerçekleşmemesinin en yaygın nedeni yetersiz kök hücre toplanması (yüzde 23, büyük olasılıkla yüksek dozlu melfalanın kök hücrelerin toplanmasına yaptığı negatif etki nedeniyle), bir önceki tedavinin toksisitesi (yüzde 9) ve ilerlemekte olan hastalık (yüzde 8 ) olmuştur.
Daha fazla bilgi için güncellenmiş raporu Journal of Clinical Oncology (İngilizce, PDF) ve ilk yayınlanmış bulgular için Bone Marrow Transplantation (İngilizce) makalelerini okuyun.
İlgili Yazιlar:
- None Found