Home » Turkce

Talidomid ve Revlimid´e Dayanıklı Multipl Miyelom Hastalarında Nüks Sonrası Revlimid ve Pomalidomid Kurtarma Tedavisi İle Çok İyi Yanıt Oranlarına Ulaşılmıştır (ASH 2010)

Yorum Yok Yazar: ; Ali Arsan tercüme etmiştir
Yayιnlanma Tarihi: 10 Ocak 2011 16:19
Talidomid ve Revlimid´e Dayanıklı Multipl Miyelom Hastalarında Nüks Sonrası Revlimid ve Pomalidomid Kurtarma Tedavisi İle Çok İyi Yanıt Oranlarına Ulaşılmıştır (ASH 2010)

Daha önceden revlimid veya talidomid tedavisi olmuş olan multipl miyelom hastalarında nüks sonrası yapılan revlimid ve pomalidomid tedavisi hastalarda çok iyi yanıt oranlarına ulaşılmasını sağlamıştır. Özellikle, pomalidomid tedavisi ile hastalarda en yüksek yanıt oranlarına ulaşılmıştır.

Rochester, Minnessota'daki Mayo Klinik´den Dr. Sumit Madan, Amerikan Hematoloji Derneği'nin Orlando'daki geçen ayki konferansında bu çalışmanın sonuçlarını sunmuştur.

Daha önce yapılan çalışmalar talidomid (talomid) ve revlimid (lenalidomid) türü imünömodüler ilaçların tanısı yeni konmuş miyelom hastalarında çok etkili tedaviler olduğunu göstermişlerdir. Bu tedaviler çoğunlukla kök hücre tedavisi öncesinde veya kurtarma tedavisi olarak diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalarda veya bağışıklık kazanmış hastalarda kullanılmaktadır. Genelde, kurtarma tedavileri aynı ilaçların daha yüksek dozda verilmesi veya aynı tedaviye yeni ilaçların eklenmesi ile yapılmaktadır.

Yeni geliştirilmekte olan pomalidomid adlı bu imünömodüler ilaç, bu kategorideki üçüncü ilaç olup, nüks etmiş veya tedaviye bağışıklığı olan hastalarda ümit verici sonuçlar göstermiştir (İlgili Beacon haberini okuyunuz).

Çalışmanın yazarları, daha önceden ilk tedavi olarak revlimid ve talidomid tedavisi yapılmış olan ve nüks etmiş hastalarda şu anda bu ilaçların etkisi ile ilgili henüz veri olmadığını bildirdiler.

Bu bilgiye ulaşabilmek için Dr. Madan ve meslektaşları 410 yeni tanı konmuş hastayı klinik deneye kaydettiler. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 60 olup, hastaların %58´i ilk tedavisini talidomid ile olmuş olup, %42´si ise revlimid ile tedavi olmuştur. İki tedavi de aynı zamanda deksametazon (dekadron) içermiştir.

Nüks sonrası, 183 hastaya kurtarma tedavisi yapılmıştır. Hastaların %22'si talidomid ile, %70'i revlimid ile, %8'i de pomalidomid ile tedavi olmuştur. Bu gruptaki hastaların 118'ine (%64) ilk tedaviden sonra otolog kök hücre nakli yapılmıştır.

Araştırmacılar hastaların %37'sinin kurtarma tedavisine yanıt verdiğini belirttiler.

Araştırmacılar, özellikle pomalidomid ile kurtarma tedavisi olan hastalarda en yüksek yanıt oranlarına ulaşıldığını belirttiler. Daha önceden revlimid ile tedavi olmuş olan hastalarda pomalidomid'e yanıt oranı %83 civarında olmuştur. Benzer bir şekilde, daha önceden talidomid ile tedavi olmuş hastalarda ise yanıt oranı %80 olmuştur.

Kurtarma tedavisi için revlimid tedavisi olmuş olan hastalarda ise, daha önceden revlimid ile tedavi olmuş olan hastalarda yanıt oranı %52 iken, daha önceden talidomid tedavisi olmuş olan hastalarda bu oran %46 ile daha düşük olmuştur.

Ancak, kurtarma tedavisi için talidomid ile tedavi olmuş hastalarda yanıt oranı bu çalışmada en düşük düzeyde olmuştur. Daha önceden revlimid tedavisi olmuş olan hastalarda bu oran %25 iken, daha önceden talidomid ile tedavi olmuş olan hastalarda bu oran %30 olmuştur.

Daha fazla bilgi için, Amerkan Hematoloji Derneği'nin sitesinde 1964 No'lu özeti (İngilizce) okuyun.

Fotoğraf LadyofProcrastination tarafından çekilmiş olup Wikipedia'dan alınmıştır. Bazı hakları saklıdır.
Etiketler: , , , , , , ,


İlgili Yazιlar:

    None Found